Inställda flyg och förseningar – hur får du kompensation?

Det har varit ett år där inte bara tåget har problem med solkurvor och förseningar. Även flygbolagen har haft det tufft med strejker och andra problem. Jag tycker själv att jag har hört väldigt mycket om förseningar och inställda flyg för SAS det senaste halvåret på grund av personalbrist, vilket oroar mig eftersom jag gärna flyger med dem.

Du har alltid rätt till stöd från flygbolaget om flyget blivit inställt eller försenat. Men ibland kan du ha rätt till ekonomisk ersättning också. Som vanligt måste man vara lite extra vaken och enträgen om man ska få något. Det förutsätter förstås att du är medveten om dina rättigheter. Om du blivit ombokad till en annan flygning är det inte säkert att du kan få ersättning, men det beror på hur du informerats om inställt flyg och ombokning, samt hur det påverkar din resa (skillnad mot förväntad restid).

DEN STORA TRÖTTHETEN TRÄDER IN

De gånger jag själv har blivit drabbad har jag reagerat med enorm trötthet och vilsenhet. Jag minns ju att det på de flesta check-in-diskar finns någon typ av information om vad man har som rättigheter som resenär, men var är den informationen när man behöver den? Och vid långa förseningar brukar man vara så trött att man bara uppgivet lommar iväg och somnar på en bänk, knappt medveten om att man har rätt till måltider. Det känns inte som att man på flygplatsen är i en miljö där någon skulle ta ens parti i en strid mot ett flygbolag.

Så vad har man för rättigheter egentligen? Jo, det finns möjlighet till ersättning för försenade, inställda och överbokade flyg. Ja, och om bagage har kommit bort eller är skadat förstås. 

RÄKNA UT ERSÄTTNINGEN MED FLYGKALKYLATORN

Konsument Europa (som ingår i enheten för konsumentupplysning inom Konsumentverket, delfinansierat av EU-kommissionen) har information om vad du har rätt till och hur du måste gå tillväga för att få hjälp och ersättning. Deras uppgift är att ge konsumenter kostnadsfri information och råd när man handlar varor och tjänster inom EU, Norge och Island (bland annat banktjänster, resor och turism). Konsument Europa lanserade i början av 2018 en webbtjänst som heter Flygkalkylatorn, där du kan ange information om din resa och vad som ställt till problem till dig. Flygkalkylatorn ger dig ett estimat på hur mycket ersättning du har möjlighet begära, men du behöver själv skriva en rapport till flygbolaget för att ha en chans att få tillbaka pengar. Observera att det kan vara så att det är svårt (läs: nästan omöjligt) att få ersättning för sådant som ligger utanför flygbolagets kontroll, t.ex dåligt väder. Även norska Forbrukerradet har en liknande tjänst på sin webbsida.

FLIGHTRIGHT – NY TJÄNST FÖR ATT JAGA RÄTT PÅ DIN ERSÄTTNING

Den nya tjänsten Flightright använder sig av lagar och regler men lägger på ett extra kol för att jaga rätt på dina pengar.  På Flightrights sida finns en Ersättningskalkylator där du kan uppskatta hur mycket pengar du har möjlighet att kräva av flygbolaget. På deras hemsida finns också information om exakt vilka bestämmelser som finns i anslutning till flygförseningar och andra problem.

Flightright hävdar att de kan hjälpa dig med att få upp till 600 Euro i ersättning per resa. Över 5,2 miljoner kunder har begärt pengar genom Flightrights tjänster och av de mål som gått vidare till domstol, där har bolaget vunnit 99%. Tjänsten gäller inte bara för flyg inom EU, men flyget måste starta eller landa i ett EU-land, och det gör det ju om du flyger från en svensk flygplats.

Om du som resenär har en giltig biljett och har checkat in i tid så är du generellt sett på den säkra sidan. Kanske har du varit med om inställda eller försenade flyg på grund av tekniska fel? Då är det upp till flygbolaget att bevisa att de inte är ansvariga. Annars har du rätt till en kompensation mellan 125 och 600 Euro. Till detta kommer att bolaget måste ge dig extra service såsom måltider.

Tjänsten som Flightright erbjuder är inte gratis, men kanske är den värt pengarna ändå? Om Flightright inte har möjlighet att begära ut ersättning till dig behöver du heller inte betala dem, då är tjänsten kostnadsfri. Men om de lyckas i sina krav mot flygbolaget tar de provision på totalt 29,75 % (inklusive moms) av det totala ersättningsbeloppet.

Jag som är lat och i regel har alldeles för mycket att göra för att hinna med, och som dessutom ger upp alldeles för lätt kan helt klart tänka mig att avstå dessa procent för att öka mina chanser att få ersättning. Det är lite grand som när jag som fotograf anlitar en agentur. Jag skulle visserligen få större del av kakan kvar om jag själv sålde in mina tjänster, men när agenten förhandlar sig till ett större arvode är jag helt okej med att avstå en del av arvodet till hen.

Flightright har höga betyg på Trustpilot, vilket känns bra!

FLERA BOLAG ERBJUDER LIKNANDE TJÄNSTER

Mängden försenade flyg och att vi är fler och fler som flyger innebär att många får problem efter förseningar. Flightright är inte ensamna om att identifiera problemet och det finns många andra bolag som erbjuder liknande tjänster mot betalning, till exempel FlyghjälpFlygforsening och AirHelp.

MEN GLÖM INTE FÖRSÄKRINGEN FÖR ALLT ANNAT SOM KAN GÅ FEL!

En viss försäkring för resor brukar ingå i din hemförsäkring. De flesta hemförsäkringar erbjuder eller innehar även olika tillägg som kan göra din resa tryggare. Folksam har till exempel en tilläggsförsäkring, Resklar, som ingår i deras stora hemförsäkring. Den förstärker skyddet för alla typer av resor och gäller i hela världen, de första 45 dagarna. Där ingår till exempel en försäkring för just förseningar. Om flyget är mer än sex timmar försenat finns här ersättning att få. Mer information hos Folksam.

Trygg HansaLänsförsäkringar och If har utökade försäkringar för resor, som ibland gäller för förseningar. If har till exempel en variant där resor som kostat över 25 000 kronor kan ersättas högre om du tecknat tilläggsförsäkringen.

Din hälsa är viktigast. Du bör ha en försäkring som täcker vårdkostnader som kan uppstå vid ett akutfall under resan, oavsett om något har hänt på grund av en försening eller ett inställt flyg. Var noga med att kolla upp med ditt försäkringsbolag i förväg om vad som ingår i din försäkring. Observera att de flesta försäkringar bara är giltiga i resor upp till 45 dagar. Ska du vara borta längre måste du eventuellt köpa tilläggsförsäkring. Ring ditt försäkringsbolag och kolla villkoren redan idag!

DUBBEL ERSÄTTNING?

Bild: Suganth @suganth via Unsplash

Bild: Suganth @suganth via Unsplash

Här är det säkert någon som funderar på om man kan få mer i ersättning om man har flera försäkringar som täcker förluster under resor? Hemförsäkringen innebär ett försäkringsskydd och kanske har du betalat din resa med Visa-kortet och då låter det ju lockande att få dubbel ersättning, eller hur? Tyvärr kan du bara begära ut ersättning från ett av de bolag som försäkrat dig, det vill säga att du inte kan ta dubbelt betalt för inhandlade kläder eller andra utgifter som uppstått med anledning av en försening eller om flyget är inställt.

Skulle det vara så att du lidit skada på flera olika sätt som hanteras på olika sätt av olika bolag så finns det en möjlighet att du kan få mer i ersättning, men det här måste du kontrollera med respektive försäkringsbolag eller tjänst. Det kostar ju ingenting att undersöka saken, eller hur?

PODD OM RESEFÖRSÄKRINGAR

Och du! Jag planerar ett poddavsnitt framöver med frågor till ett bolag som främst är intriktade på reseförsäkringar. Det är ju ett knivigt området och jag har många frågor. Det har säkert du också? Om du vill att jag tar upp just din fråga, så maila mig på turoreturpodcast@gmail.com så ser jag till att du får svar! I avsnitt 6 av podden berättade Urban om vilka problem han fick med flygförsening när han hade gjort flera olika bokningar, lyssna gärna på det avsnittet!

Föregående
Föregående

Intervju med mig i Dalslandspodden

Nästa
Nästa

Sista minuten-helg till Tallinn